Thursday, June 24, 2010

Tänu ajaloo jutustajatele ja kiigemeistritele!


Külakärajad peetud, jaanituli põletatud. Kõik läks, nagu plaanitud või veelgi paremini.

Ajalookonverentsil meenutas Lembitu Varblane 80 aasta taguseid sündmusi, mil ta väikse Matsalu küla poisina vaatas pealt Keemu sadama kõrvale uue küla ehitamist ja asustamist Petserimaalt tulnud õigeusklike ümberasujatega. Küsimusi-vastuseid ning vanade aegade meenutamist jätkus plaanitust kauemakski. Vaadati vanu pilte ja arutati, mis ühest või teisest perest, talukohast või majast saanud on.

Järgnes Matsalu küla arengukava arutelu, mille peale aukülaline Lembitu Varblane sõnas, et tal on väga hea meel näha, et Matsalu küla elab ja areneb ning et külas tehakse huvitavaid ja toredaid asju.

Samal ajal kui külalistemajas juttu räägiti, viskasid nooremad mehed särgid seljast ning parandasid ära Keemu külakiige. Sest mis jaanituli see ilma kiikumiseta on. Tõnis, Martin ja Madis võtsid kirved-saed kätte, tõid metsast aisapuud ning vahetasid välja kõik 6 kiigeaisa. Mille eest kuulub neile külarahva ja külaliste suurim tänu. Suur aitäh ka metsamees Raulile, kes ei pidanud paljuks jaanilaupäeval metsas käia ning sobivad aisapuud välja valida.

Õhtul, mõni minut pärast kella üheksat süütas Jaan Keemu kiigeplatsil jaanitule ning pidu hakkas pihta. Katsetati vastselt remonditud kiige käiku, veeti köit, joosti kotis ning tehti ringmängulaulu. Muusika eest hoolitses Viljandi pärimusmuusik Piret, tantsuringi juhendas Ülle. Vanema aja lõbusate lauludega astus Pireti akordioni saatel üles igal peol oodatud Vända Endel. Ühislaulus lõid kaasa nii Matsalu Naisseltsi ansambel kui külalised kaugemalt ja lähemalt.

No comments:

Post a Comment