Saturday, January 14, 2012

Palju toredaid päevi. Hakatuseks tänane taliharjapäev. Järgmiseks isukas pudrupäev

Alanud aasta kalendri järgi on täna, 14. jaanuaril, taliharjapäev. Maavallakoja rahvas peab aga taliharjapäevaks hoopis 17. kp. Kui täna ei ole õige taliharjapäev, siis on meestel veel natuke lootust, sest uskumuste järgi on taliharjakommetes tähtis koht päikesel. Nagu mitme teisegi maarahva pyha ajal on hea enne, kui päikest paistab kas või hetke. Kui mees jõuab päikesepaistes hobuse selga hüpata, tuleb päikseline ja viljakas suvi. Kui terve päev on pilves, on suvigi jahe ja pilvine.
Taliharja on nimetatud meeste pyhaks, sest päike toob siis meestele tervist ja selget meelt. Pilvisus, vastupidi, haigusi ja joomast pead.

Leidsin veel ühe toreda päeva, mis on tulemas (samal päeval on ka rahvusvaheline märgaladepäev, Tartu rahu päev, küünlapäev jpm):
2. 02 - pudrupäev.
Pudrupäev on kevadtalvise aja esimene naistepyha. Naised käivad kylas ja kõrtsis, nende töö teevad ära mehed (!). Ja kui juhtub päike paistma, annab see tervist just naistele.
Juuakse naistepuna, mis on õlu, mõdu, punaseks värvitud viin või muu punane jook. Naistepuna joovad nii naised kui mehed, see annab jõudu, tervist, hea jume ja peletab suvel eemale sääsed ning muud söödikud. Pudrupäevane punajoomine on tavaks eeskätt lääne pool ja lõunapiirile jäävates kihelkondades.
Õlu on pudrupäeva peamine jook. Varem hoiti selleks päevaks keha jõuluõlut alles või pruuliti koguni uus õlu. Syyakse odratangu või –jahuputru, seapead, -jalgu või selga. Läänepool on pudrupäeva laupäeval valmistatud tavalist jõulutoitu.
Pudrupäeval on mõnel pool peetud mokalaata, kus tehti kaupa järgmise aasta töö peale, kaasaegsemalt öeldes sõlmiti töölepinguid.

3. veebruaril on Penijõel Matsalu 55 seminar, kuhu olete kõik kella 12ks oodatud. Õlut küll vist ei pakuta, aga süüa ikka saab.
Kui on tahtmist, võiks mokalaata pidada 4. veebruaril Keemus kella 13 paiku.
Kaja

No comments:

Post a Comment