Wednesday, March 5, 2014

Kosub kuu ja kosume meiegi. On teedelagu aeg. Öine külm teeb head - teed ja õued tahenevad!

Väsimatu Kaja valgustab meid märtsikuu rahvakalendripühade asjus.

9. märts - tsirgupäev


Lindude ootamine ja saabumine on maarahvale olnud alati eriliselt tähenduslik. Kevadekuulutajate saabumine paneb südame kiiremini põksuma ja toob suule rõõmsad tervitussõnad. Et lindude kodutee oleks kergem, küpsetatakse linnupäeval tsirguvatsku ehk paistekakku ja viiakse anniks õue aiateiba otsa, puuriidale või mujale. Tänapäeval küpsetatakse linnupäevaks tavaliselt saiakesi või linnukujulisi küpsiseid. Tsirguvatsas on tervistav vägi. Seda süüakse ise ja antakse kariloomadelegi.

Tsirgupäeval on tehtud mõnesuguseid taigasid: et kanad hakkaksid paremini munele (mulgi ja võro k. looma, seto k. luuma) ja looksid oma munad kodus. Maakeeles tähendab loomine ka munemist. Maarahva vanad loomislaulud kõnelevad kõik linnust ja munadest. Meie hõimurahvastelgi on maailma loonud lind või kui täpne olla, siis maailm on sündind linnumunast.

20. märts kevadine pööripäev - selle päeva ilm jääb püsima

25. märts marjapunapäev – tähistab kevade algust. Päev on juba pikem kui öö. Ussidele ja mutukatele tuleb hing sisse, karu tuleb pesast välja, paiksed linnud ehitavad pesi ja hakkavad munele, saabuvad rändlinnud, havid pöörduvad järvedest jõgedesse kudema. Looduse elujõud ärkab, elu valmistub end jätkama ja taaslooma.

Tehakse ülepannikooke ja karaskit, et kasvaksid suured kapsapead, ilma linnupetteta ei või välja minna. Tuleks tõusta varakult enne päevatõusu ja pesta nägu, võtta linnupetet ja tuua väljast laaste või puuhalge. Seejärel minnakse kogu perega vaatama, kuidas päev tõuseb.

Marjapunapäev on naiste püha. Naised ei tee tööd, vaid käivad külas ja lähevad hulgakesi kõrtsigi. Juuakse marjapuna - punast viina, veini, õlut, toorest muna või süüakse jõhvikaid. Eks punane mahlgi ole punaks hea. Marjapuna joomine annab suveks tervist, jõudu ja head jumet. Siis "päike ei põleta mustaks" ja sääsed ei söö. Puna joonud tüdrukud saavad kergemini mehele ja poisid meeldivad tüdrukutele. Marjapuna joovad mehedki. Puna joomine kosutab elujõudu.

26. märts – eidepäev. Ei tohi päeva ajal magada, selg võib haigeks jääda, mehed teevad tööd









No comments:

Post a Comment