Sunday, August 31, 2014

LÄÄNEMERE JA LAHTEDE MUINASTULEDE ÖÖ OLI SELGE, TÄHINE, TULEDEROHKE!

Keemu sadamasse helkisid muinaslõkked Rannajõel, Haeskas, Kiideval, Puises, Saastnas, väiksemaid tulesilmi vilkus veel mitmes kohas ümber lahe.

Kaja kokkuvõte:
"Eile oli jälle tore teid enam-vähem kõiki näha, kuigi oli väga pime ja raske inimesi ära tunda. Vahepeal proovisin rahvast kokku loendada ja suuri inimesi sain 150, pudinad veel peale. Loodan, et kratihinged on nüüd rahulikult lahkunud.
Hommikul kumises mul peas Ukuaru valss. Kui külavainu pillimehed seda esitasid, siis arutasime väiksemas seltskonnas, et see on Arvo Pärdi tuntuim teos, mida eesti rahvas tunneb. Ühest ajalehe sabast:
"Filmimuusikast on läinud oma elu elama „Ukuaru valss”, mida on interpreteerinud nii lõõtsa- kui ka kandlemängijad. Viisil on suur rahvalik vägi ja elurõõm, mis teeb selle Arvo Pärdi loomingus erandlikuks. Pärt on pannud „Ukuaru valsi” oma teoste loetelusse – ainsa palana enda loodud filmimuusikast, mida polegi nii vähe. Paar aastat tagasi kirjutas ta „Ukuaru valsi” versiooni klaverile. See lubab oletada, et Ukuaru viis on oluline ka Arvo Pärdile."

Internetis on päris huvitavaid esitlusi. Sobib hommikukohvi juurde kuulamiseks, et saada osa sellest "rahvalikust väest ja rõõmust". Filmi esilinastusest sai tänavu vist isegi juba 40 aastat.
Rahvatantsuversiooni vaadates tekib muidugi kohe soov, et võiksime järgmine kord ise ka osata nii kenasti tantsida:
https://www.youtube.com/watch?v=JPKOXbK8LbY
Klaveriesitusi on mitmeid, aga see jaapanlaste esitatu on äärmiselt hingepuudutav ja minimalistlik:
https://www.youtube.com/watch?v=ULG-6gyYQAM
Lindpriide esitus akordionil lõkke ääres
https://bop.fm/s/lindpriid/ukuaru-valss
Ja lõpuks, kuidas Pärt ise mängib ja kuidas tuletab seda viisi --
http://www.uttv.ee/naita?id=18896

Väga võimas - tänud pilliperele, et saime nii vahetult, oma kodukülas olla osaks sellest emotsioonist!
Kaja



No comments:

Post a Comment