Wednesday, March 23, 2016

23. märts, meteoroloogiapäev!


Sel tähtsal päeval räägitakse suurtes pealinnades ilmast ja kliimast. Meilgi on kevad vahepeal edasi arenenud. Hallhaigrud on kenasti oma koloonia kohevaks kohendanud ja pesade vooderdamine on suure hoo sisse saanud. Tee ääres vahtral laulab juba mitu päeva talvike ja püüab selgeks teha, et just "Siit-siit-saab Riiiiga!"  Tihase "Sitsi-kleit!" ei ole enam populaarne laul. Pigem ütleb tihane nüüd kurjalt "Plik-plik-krää!", kui tema valitud pesakoha lähedale satud. Hanerahva hulgas on nüüd kohatud ka pruunide kaeltega rabahanede parvesid. Esmaspäeval tiirutasid Keemus kaelustuvid ja üks hale metsvindi häälehakatis kostis sarapikust.
Parkmetsa on põhjalikult ette võtnud üks noor mäger. Küllap käis ta siit läbi ka eelmisel suvel, aga nüüd on metsateel tema jälgi juba palju ja teeääred ära tuhnitud nagu oleks seapõrsas kärssa katsetanud. Mustasõstraistandikus on  üks kähriku pesakuhil täitsa ümber kujundatud. Sissepääsu aukude juures on suured vaod sisse veetud. Loodame, et kährikud jätavad ta rahule ja saame omale uue metsanaabri, kelle tegemisi on huvitav jälgida.
Eile näidati AK-s, et Haapsalu lahes on jäämägi. Ka meie lahe keskel on näha suur kilpkonnakujuline mägi. 
Praegu jookseb vaher kenasti. Ma olen tagasihoidlik ja kogun vahtra mahla okste otsast. Saan sellise "lüpsiga" mõlemast oksast päeva jooksul  umbes liitri. Ega rohkem ei tahagi. See on nagu ravim, ei maksaks liialdada. Eriti maitsev on väga külmalt, mõne väikese jääkilluga - looduslik kokteil. 
Kaja

No comments:

Post a Comment