Sunday, April 3, 2016

Kevadist kirjavahetust

Armsad kaugemal elavad kodulehe külastajad, kes te võibolla mõtlete mõnikord, et kuidas nad seal siia kah elavad? Millest mõtlevad, millega tegelevad? Ajaloole ja järeltulevatele põlvedele mäletamiseks paar väljavõtet küla kirjaringi nädalavahetuse postitustest.
Lillepeenra kõrvalt leidsin ilusa kollase lillekese, mis see on?
Nele

 
 
Pakun, et on kevadine krookus yellow mammoth.
Kaja

 See on kevadkrookus.  EE andmel: krookus (Crocus), mugulsibultaimede perekond võhumõõgaliste sugukonnast; umbes 80 liiki Vahemere maadest Kesk-Aasiani. Osa liike õitseb sügisel. Eestis kasvatatakse peamiselt kevadist krookust (Crocus vernus).
Krookuseid aetakse tihti  segi ülimürgiste sügislilledega, kuid nendel on tegelikult lihtne vahet teha. Krookuse lehed on kitsad, sügislille lehed aga laiad ja läikivad. Samuti on erinevus tolmukates. Krookustel on neid kolm, sügislilledel aga kuus.

Safrankrookust tasub kindlasti kasvatada, sest selle kilohind algab poes umbes 2100 eurost. Ainult poolegrammise pakikese eest peab tasuma vähemalt 7 eurot! Seega on eksklusiivsuse nautimiseks hea soetada mõned safranikrookused ning panna need kasvuhoones või avamaal kasvama. 100 g vürtsi saamiseks läheb vaja 5000-8000 krookuseõit, kuid koduses majapidamises piisab toidule maitse andmiseks ka ühest õiest, kuna safran on väga tugeva ja spetsiifilise maitsega ning selle liigne lisamine toidule rikub hoopis viimase maitse. Üldjuhul lisatakse näiteks 1 kg taigna kohta kuni 0,1 g safranit.
 http://www.rodoaed.ee/safrankrookus-hinnalise-maitsetaime-kasvatamine-ja-kasutamine/
Marje

Kas keegi teab, kust saaks  safrankrookuse  sibulaid?
Kaja

No comments:

Post a Comment