Sunday, May 8, 2016

JÄLLE TEHTUD! TÄNU ALGATAJATELE! TÄNU TULIJATELE-TEGIJATELE!

Talgud algasid juba neljapäeval, kui koos Mati ja Millaga vaatasime üle nende veiste karjamaal oleva hästi kaitstud ja säilinud allikakaevu. Ka endise Allika talu maadel oleva allika koht oli näha, kuid kuiva kevade tõttu vett vähe.
Mõisa tiigi servas olevat kaevu arvatakse ka allikal seisvat, sealt läheb toru, mis viib vee lambalauta, ka vana alajaama juures olevas tiigis on süüdi väikesed allikad (Aino selgitused).
Kella 12.20 jõudsime Aino ja Ants Porgandi juurde, et koos minna Lipastemäe allikat vaatama. Kohal oli Oliver Lepik kogu perega ja Renate. Maaparandus oli küll vana allikakoha ära kuivatanud, kuid 2 meetrit eemale kaevatud kraavi kaldast immitses mitmest kohast roostekarva vett, mis mööda kraavi põhja voolas. Aino selgituste kohaselt oli Lipastemäe allika vett vanasti viinud joogiks nii tema kui kõrval asunud Lillemäe pere. Allika kohta tähistab praegu väga vana ja jäme sanglepp.
Mõisa esist tiiki süvendades, millalgi 90.a.? tulid välja allikakohad.
Veeohutuse stendi paigaldab Jaan muuli paremale kaldale, Päikeseloojangu pingist parajalt mere poole. Päästerõngas ja infostend saadud Haapsalust päästeteenistusest.
Siit lingilt saate pilte vaadata!
Talgumeister Marje

No comments:

Post a Comment