Thursday, August 25, 2016

Laupäev, 27. august! Kell 20.30. Aeg süüdata muinaslõke! Traditsiooniliselt Keemu Külavainul, kiigeplatsil. Ole kohal!

Merekultuuriaastale pühendatult on hulk tänavusi heinaskulptuure takerdunud mõrralinasse, ent vaba pinda jagub, jõuad lisada oma mõtte- ja kätetöö!

Muinastulede öö kodulehelt:
Meie esivanemad on Läänemere ääres elanud juba mitu tuhat aastat, tihti süütasid nad lõkked, et anda endast märku naabritele ja meresõitjatele. Muistsete lõkete meenutamiseks kogunevad  inimesed igal aastal lõkete süütamiseks mere äärde. Iidetulede  taaselustamine algatati ühel ajal Soomes ja Eestis 1992. aastal (vaata: esimesed lõkked). Iidetulede süütamise õhtut hakati nimetama muinastulede ööks. Sellest peale süttivad lõkked igal aastal augustikuu viimase laupäeva õhtul päikseloojangul. 

Muinastuli Matsalus. Lähiajalugu vajab meenutamist ja täpsustamist.
Keemu sadamas on ikka lõket tehtud ja selleks  põhjust leitud. Muinastule-nimelise lõkke ümber istusime mäletamist mööda järgmisel või ülejärgmisel aastal, kas 1993. või 1994?
Marje-Mare versioon: Marje tuli Tammikult Lainesse teatega: nii-ja-naa-sugune õhtu, vaja sadamas lõket teha! Kui vaja, siis vaja. Sadamas  saime kokku Maire ja Tiiduga. Mudilasi-pudilasi askeldas siin samuti. Vihma tibutas-valas-kallas.  Õnneks püsib Keemu Külavainu lõkkeasemel permanentselt mingi lõkkepõhi. Tekkis ka kuhi vettinud oksi. Olid tikud ja tahtmine tuli üles võtta. Habras leek vusises märgade okste vahelt jälgi jätmata olematusse. Kaalukamad poisid - kes mäletab, kes?  - kamandasime oksakuhja tihedamaks tallama! Vihm oli niisama väsimatu nagu meie! Pärispimeduses sai Matsalu muinaslõke lõõmama! Rõõmustasime, et meie tervitus ülelahenaabritele on ööpimeduses kõige viimane ja kõige paremini nähtav!


No comments:

Post a Comment