Sunday, August 14, 2016

Rukkimaarjapäev



Mida vanarahvas teadis ja uskus.
Tänaseks pidi olema hein tehtud ja rukis külvatud. Rukkimaarjapäev oli puhkuse päev, mil käidi kirikus ja  külas.
Kui rukkimaarjapäeval on kuiv ilm, võib oodata kuiva ja sooja sügist. Kui rukkikoristus jääb pärast maarjapäeva, siis talvel läheb vili kopitama ja suur osa viljast ussitama. Kui aga rukkikülv jääb rukkimaarjapäevast hilisemasse aega, siis söövad kahjurid rukkiorase. Kui kured lendasid sel päeva kõrgelt, siis usuti, et järgmise aasta rukis on ka kõrge.
Toiduks tehti  tanguputru ja uudseleiba ning kohupiima. Ja muidugi joodi magusat punast viina nagu ikka maarjapäevadel kombeks oli. Mõnes kohas tapeti rukkimaarjapäevaks lammas, tehti rupskitoitu ja verikäkke. Mõnel pool jälle söödi  lauritsapäevast jäänud kitseliha. Lisaks oma perele kaeti sauna toidulaud ka lahkunud esivanematele.
Rukkimaarja viib pääsukesed ja toob marju. Vesi on nüüd juba külm, ujuma enam ei minda. Küll aga on rukkimaarjapäeval kalade kudemise aeg – seepärast on igal pool hea kalasaak.

Kiriklikus elus usuti, et tegemist on Maarja surmapäevaga. Üks Maarja uinumisega seotud uskumus on sündinud Eestis: Nimelt on Vasknarva prohvet Eelija õigeusu kiriku kroonikas  kirja pannud väga vana pärimuse. Selle kohaselt nägi üks eestlasest karjane  Kuremäel suursugust naisterahvast, kes oli ümbritsetud kiirgavast valgusest.  Kui karjus mäele lähenes, nägemus kadus, kuid ilmus taas tagasi, kui karjus  karja juurde läks. See kordus mitmel päeval ja paljud inimesed tulid seda  vaatama. Kui talupojad mäe otsa ronisid, leidsid nad sealt, kus imeline nägemus  oli seisnud, ühe vana männi alt Jumalaema Uinumist kujutava ikooni. Talumehed kinkisid ikooni Jaama küla õigeusklikele talupoegadele sõnadega: «Võtke see endale, me ei palveta pühakujude ees, teie  palvetate.» Õigeusklikud võtsid ilmutatud ikooni hardusega vastu ja on seda läbi sõdade ja näljahädade säilitanud tänaseni Kuremäe kloostris.
Kaja
Võiks ju õhtul 18 paiku Keemus kokku saada, natuke rukkitoite proovida ja magusat rukkimaarja märjukest maitsta ning arutada, mis saab muinastulede ööga?
K


No comments:

Post a Comment