Sunday, April 23, 2017

Tervitus teile, Jürid ja veteranid!

Päike on kirgas, aga õhk külm, tuul ei rahune, meri jäneseid täis.  Ometi - on jüripäev ja lipupäev - veteranide auks.  
Rahvakalendri järgi peaks jüripäeval põllule sõnnikut viima, talivilja üle vaatama, jürituld tegema ning suitsuga kariloomi suitsutama. Hanilas on isegi öeldud, et loomade ninad tuleb tõrvaga kokku tõmmata. Väga tähtsad olid huntide peletamise toimingud. Huvitav, kas samu nippe saaks kasutada ka šaakalite tõrjumiseks?

Naiste tähtaks toiminguks oli varahommikune piimaõnne nõidumine.  "Jüripäeva varahommikul käisid perenaised piima nõidumas. Seda tuli teha enne päikesetõusu ja salaja. Toiming, mida nähti pealt, võis pöörduda pere kahjuks, ka võis pealtnägija seda muuta soovimatus suunas. Piima on loitsitud kõrgemalt kohalt või puu otsast, soovides endale naaberkülade või teiste talude piimaõnne. Üks arhailisi piimanõidusi oli kadapõõsaste või aia jäljendav lüpsmine – sellest pidi tulema lehmadele palju rammusat piima."
Vändras usuti, et kui jüripäeval viis korda silmi pesta, siis ei päevita nägu suvel liiga ära ja muutud ilusamaks. Sel päeval on soovitus kukerpalli lasta, siis ei jää selg haigeks. Muhus on  kirja pandud, et jüripeäval leitud asjaga saab nahahaigusi ravida.
Mina leidsin täna uhiuue Keemu küla sildi...
Palju õnne Jüridele ja veteranidele!
Kaja


No comments:

Post a Comment