Friday, June 30, 2017

VANAEMA AED - RIKAS JA PÕNEV!

Täna oli Saleveres väga põnev päev Kuulasime Tiia Trollat, kes rääkis põlistest sortidest  ja nende säilitamise tähtsusest. Päeva ülimalt uhkeks leiuks oli Kõera küla ühes aiast leitud vanapärane maasikasort. Vanaproua rääkis, et talu osteti umbes 1870-ndatel Saastna mõisnikult ja aia rajamisel toodi mõisast mitmeid taimi, sealhulgas ka need maasikad ja lisaks veel üks pudelikujuliste pirnidega pirnipuu ja üks punaste õuntega õunapuu.  Seega peaksid need sordid olema ligi 150 aastased ja pärinema ajast, mil näiteks Nikolai von Hoyningen-Huene alles sai Matsalu  mõisa omanikuks. Sel ajal olid arvatavasti ka Matsalu mõisapargis samad sordid.

Põlised taimed ehk maasordid, nimetatakse ka  rahvaselektsiooni sordid on taimed, mis on kohanenud kohaliku kliimaga. Nende väärtus on geneetilises kohastumuses ja kultuurpärandis.
Taluaedadest leiab veel rohkesti vanu talulilli, viljapuid- ja marjapõõsaid. Nad on väga püsivad, ei vaja eriti hooldamist ja õitsevad ilusasti. Neid on lihtne paljundada ja nende sordisisene mitmekesisus on suur. Esialgu tuleks neid säilitada, mitte aretada. Oluline on säilitada põlissortide omal ajal inimese poolt väärtustatud omadused ning samuti ka saagi traditsiooniline kasutamine.
Mõned kohanenud vanad ilutaimed: kukekannus, käoking, kurekell, seebilill, kassinaeris, pelargoon,  pojeng, keisrikroon, kitsekakar, sõrmkübaralill, monarda, talinelk, tulinelk jne  Põlised sortid on näiteks sangaste rukis,  peipsi sibul . Veel leiame mitmed rahvaselektsioonid taluaedades.Taime võib pidada põliseks, kui ta on kohalikus kliimas kasvanud rohkem kui 50 aastat. Oluline on kirja panna ka taime lugu.

ja siit ka üks tänastest piltidest Kõera põlismaasika peenras, kus nii omanik kui uudistajad on ametis võsude võtmisega ja jagamisega. Nagu kombeks kasvavad küüslaugud maasikate kaitseks peenral.
Kaja


No comments:

Post a Comment