Monday, August 7, 2017

RUKIST KÜLVAMA JA OLE TULEGA HOOLAS!

Kalender näitab, et homme, neljapäeval,  on  juba lauritsapäev!
Bertas-  http://www.folklore.ee/Berta/tahtpaev-lauritsapaev.php  mainitakse, et enne lauritsapäeva olevat koerapäevad, kui paistab Sirius. Siriuse valgus toovat haigusi. Ja nii täpselt ongi. Peale rõõmsat ja paljude tuttavate inimestega kohtumisi Haeska kohvikutepäeval ja kirvekoolitust on meil kõigil kurgud haiged, nina vesine ja köha kallal. Kindlasti on oma roll ka ilmal, kui vaheldusid külma tuule puhangud ja kuum päike, aga ikkagi, oh seda tarka vanarahvast küll!

Enne ja pärast lauritsapäeva külvati rukist. Lauritsapäeval piserdati vett tulekolletesse või katusele või sauna, et ikka tuld kontrolli all hoida. Tuld muidugi sel päeval ei tehtud, aga peale lauritsat hakati pidama videvikku ehk nagu Mare läänemaa murdest meenutas -  viduseaega.

Taevasse ilmus Linnutee, õunad hakkasid lõhnama ja tehti viimased kiikumised, sest kiikumise aeg sai läbi. Ohverdati suure kivi juures. Suurimad pidustused toimuvad Kuusalus.
Kuna Kuusalus ohverdati Lauritsale suure kivi juures, siis kutsun üles - pakkuge välja üks suur kivi Keemus ja üks Matsalu külas ja vaatame, kumma kivi on suurem :)
Ehk leiame meilegi mõne Lauritsale sobiva kivi.
Tervitustega vihmahoogude vahelt!
Kaja


No comments:

Post a Comment