Sunday, December 17, 2017

Neli päeva talveni! Talv tuleb neljapäeval kell 18.29! Neljapäev on ka toomapäev

Pühapäev, 17. detsember
Täna keskpäeval oli imeilus ilm ja Keemu tornist paistis kaugele  lahele, kus mitmeid kalapaate, luiki, sõtkaid, kosklaid, suuremaid ja väiksemaid kajakaid ning kõige kõrgemalt  merikotkast - taeva valitsejat,  näha oli.
Metsas häälitsesid pasknäärid ja puukoristajad. Kitsed olid siit ja sealt maad kraapinud ja üks kährik oli saanud hakkama hiiglasuure kempsuga. Keemu sadamas toimetas mink, kes kohe välja ilmus, kui kaugemalt kalapaadi mootorihääl kostma hakkas. Veeseis on ikka kõrge ja muuli keskosas loksub vesi üle.
Ees on  toomapäev, mis hakkab valgust pöörama ja siis võib juhtuda igasugu tempe. Loodeti, et tuiskab hirmsasti, siis tulevat suvel hea viljasaak. Toomapäeval tuleb ka hoolega värava ja ukse taha vaadata, et keegi oma tahma-toomast sinna ei sokutaks.
Eks šaakalid tuleb ka väravast eemale ajada.
Saadan Metsküla rannas filmitud episoode

13. detsember on rahvakalendris luutsinapäev.
Vanarahvas on öelnud - „luutsna pühib luuaga, toomas tuiskab taga täis"
Kui oleks paar kraadi külmem, küll oleks siis juba palju lund ja luutidel  palju pühkimist!  
Pimeduse tulekul oleme näinud marte ja kadrisid, rannikualadel olid külakorda käijad ka luutsid, kes pisut valgust tõid. Muidu aga on luutsipäevast  arvatud see kõige pikemate ööde aeg. Arvati, et "isegi kotkas kukub puu otsast alla, sest ei suuda nii palju magada".
Kaja

No comments:

Post a Comment