Jälle on käes see ärev aeg, et ei tea, millal hakata mune värvima, kuidas kõige huvitavamad värvid saaks. Paar päeva tagasi
selgitas üks kultuuripärandi inimene, et tänapäeval võivad
inimesed värvida mune siis, kui nad ise tahavad. Väga kena, pool
närveldamist juba maha võetud.
Kuidas aga
värvida? Kõigepealt keetsime ära pruunid munad ja lapsed värvisid neid vanade vildikatega. Seejärel lihvisime toiduõliga ja said väga kenad munad.
Lapsed on teadagi tormakas rahvas, suures värvimishoos
läks ka koksimiseks ja mõne minutiga oligi alles ainult üks muna, mis
osutus kõige kõvemaks. Nüüd laiutab see muna auväärselt rohelises
kressitihnikus (fotol).
Kuidas looduslike värvidega mune värvida? Et teidki inspireerida, toon need retseptid, mis mina leidsin
ja loodan, et jagate mullegi häid näpunäiteid juurde.
Sinakad
toonid: mustika, mustasõstra, aroonia, kukemarja, punase kapsa abil.
Selleks tuleb marjad või vanade keediste-mahlade kange
kontsentratsiooniga lahus tekitada ja juba keedetud muna leotises pikalt
hoida.
Kollakad toonid: saialillede, kollase
karikakra õielehtede ja kurkumjuure ehk kollase ingveri pulbri kuumas
leotises hoides, millele lisatakse ka äädikat.
Punakad
ja roosakad toonid: naistepunaleotis või punase sibula koorte
leotis (selles keeta muna), purustatud vaarikad või jõhvikad, hibiskuse
kuivatatud õied. Viilutatud peet geibi mahlas.
Pruunid toonid: tee ja kohvi segu ja lisada veidi äädikat. Mida kangem on kohvileotis, seda pruunima tooni saab.
Kauneid kevadpühi!
Kaja
No comments:
Post a Comment