Saturday, March 31, 2018

Rõõmsaid kevadpühi!

Jälle on käes see ärev aeg, et ei tea, millal hakata mune värvima, kuidas kõige huvitavamad värvid saaks. Paar päeva tagasi selgitas üks kultuuripärandi inimene, et tänapäeval võivad inimesed värvida mune siis, kui nad ise tahavad. Väga kena, pool närveldamist juba maha võetud. 

Kuidas aga värvida? Kõigepealt keetsime ära pruunid munad ja lapsed värvisid neid vanade vildikatega. Seejärel lihvisime toiduõliga ja said väga kenad munad. Lapsed on teadagi tormakas rahvas, suures värvimishoos läks ka koksimiseks ja mõne minutiga oligi alles ainult üks muna, mis osutus kõige kõvemaks. Nüüd laiutab see muna auväärselt rohelises kressitihnikus (fotol).

Kuidas looduslike värvidega mune värvida? Et teidki inspireerida, toon need retseptid, mis mina leidsin ja loodan, et jagate mullegi häid näpunäiteid juurde.  
Sinakad toonid:  mustika, mustasõstra, aroonia, kukemarja, punase kapsa abil.  Selleks tuleb marjad või vanade keediste-mahlade kange kontsentratsiooniga lahus tekitada ja juba keedetud muna leotises pikalt hoida.
Kollakad toonid:  saialillede, kollase karikakra õielehtede ja kurkumjuure ehk kollase ingveri pulbri kuumas leotises hoides, millele lisatakse ka äädikat.
Punakad ja roosakad toonid: naistepunaleotis või punase sibula koorte leotis (selles keeta muna), purustatud vaarikad või jõhvikad, hibiskuse kuivatatud  õied. Viilutatud peet geibi mahlas.
Pruunid toonid: tee ja kohvi segu ja lisada veidi äädikat. Mida kangem on kohvileotis, seda pruunima tooni saab.
Kauneid kevadpühi!
Kaja

No comments:

Post a Comment