Tuesday, September 25, 2018

Linnuparved ja punased marjad

Tõelised sügismärgid on taevaalused rändeparved ja punased marjad.
Juba mitu päeva tuleb põja poolt sookureparvi. Osa lendab meist väga kõrelt üle, osa aga peatuvad siinsamas Salmis. Tänagi tiirutas üks parveke ja harjutas kõrgemaid õhuvoole leidma ning kolmnurka moodustama. Panin pildi juurde, aga ei tea, kas leiate taevasinast linnud üles.
Haeska Tuulingu kohviku juures on rändekaamera, kust kõik saavad vaadata, kes parajasti kohviku ümber tiirutavad. Vaadata tasub õhtul või hommikul, sest suurem osa linde on päeval kaugemal rohumaadel.  https://www.looduskalender.ee/n/node/2793#cam
Sel aastal on pihlakad ja viirpuud väga rikkaliku marjakogusega. Viirpuu on nimetus üsna liigirikkale rühmale. Viirpuud on kasutatud ravimiseks vanas Hiinas, Kreekas ja  Egiptuses. On usutud ja usutakse,  et ta tugevdab organismi ja parandab veresoonte ning südme tööd.
Briti saartel arvatakse, et viirpuud on haldjate koduks ja oma õuesid kaitsta armastavad britid kujundavd maavalduste ümber tihedad viirpuuhekid. Viirpuu puit on tugev ja raske ja selle tõttu arvati, et ta annab ka inimesele tugevust. Inglismaal kannab see taim ka Mayfloweri nime, sest õitseb rohkelt mai lõpus. Ka esimene tuntud laev, mis viis inglise asunikke üle ookeani Ameerikasse 17. sajandil nimetati Mayfloweriks. Praegu on huvitav näha, kas Theresa May nimi aitab teda, et EList oma riiki kahjustamata välja viia.
Skandinaavlased uskusid, et jumal Thor (eestlastel siis Taara) oli ühe piksenoolega loonud  viirpuu ja nad  riputasid viirpuu oksi koduseinale, et äike ei lööks majja ning hoiaks halvad hinged majast eemal.
Eestlased on rohkem pihlakat austanud. Kuid nüüd on ka väga väärtuslik viirpuu meile teada ja kindlasti võiks õhtuse tee sisse pista ka paar punast viirpuumarja, mis aitavad meil valmistuda talvekülmaks.
Tervist ja rõõmu!
Kaja

No comments:

Post a Comment