Friday, June 28, 2019

SUVEALGUSE LOODUSVAATLUSED


Pärnaõied
Õhk muutub pärnaõite lõhnast paksuks, kui peale vihma päike pilve tagant välja vaatab.
Kõik õied ei ole veel lahti, aga esimesed jaksavad  anda tugevat  suvearoomi. Kohati kaarduvad oksad lausa teele.
Ka  niidud ja karjamaad on värvidest tulvil nagu Lihula seelik. Need niidud, kus pole ammu küntud ja väetatud, on liigirikkamad. Sealt saab endale varuda talveks tervistavaid taimi.
Avastasin, et sel aastal on väga palju käbiheina meie ühel karjamaal. Internetis kirjutatakse, et see pidi ilmatu vägev taim olema - hävitab nii baktereid kui ka viirusi ja peatab vähirakkude paljunemist. Pole teda varem kasutanud, aga eks nüüd peab  proovima.
Sel aastal on meie koduõu  suurele ja väikesele kirjurähnile koduõueks. Maja ümbruses käib varahommikust peale käutsumine. Akna alla tõmbab neid murelipuu, mis kenasti marju kandis, aga ka lindudele huvi pakub.
Õhtuti lendavad porinal juunimardikad ehk nagu  neid saartel nimetatakse  - juuksekullid. Eks nemadki huvituvad murelipuust.
Hiljutine kuumus mõjus kanadele nii, et nad otsustasid kambakesi hauduma hakata. Püüavad kõik ühes pesas istuda ja vahel ka vahetavad kordi. Paari päeva pärast peaks 20 päeva täis saama. Eks näis, kas nad ka midagi välja hauduvad.
Tervitades Kuraste ja Veskimäe vahelt, Keemu ja Matsalu piirilt,
Kaja

No comments:

Post a Comment