Wednesday, July 15, 2020

TASUB TEADA: KES MEIE KARTULIPÕLLUL PESITSEVAD!

Täna hommikul tegin inventuuri oma kartulivagude vahel ja korjasin 5 kõige ohtramat umbrohtu pildile
Paremalt alates:
1. Karvane võõrkakar Tulnukas Ameerikast. Juur on väga tihe ja kui tõmmata välja, siis tuleb koos suure mullamügaraga. Teatakse, et ta on hirmus tüütu umbrohi ja ainuke loodussõbralik tõrje on põld vahepeal rohumaaks jätta.
2. Harilik linnurohi Väga kasulik taim. Kasutati ravimtaimena juba 5000 aastat tagasi Vanas-Hiinas. Linnurohutee vähendab veresoonte lupjumist ja kaotab suminad peas, lahustab sapi-, põie- jm kive organismis. Normaalne on juua päevas kuni üks klaasitäis linnurohuteed. Klaasi keeva vee kohta tuleks võtta teelusikatäis kuivatatud linnurohuürti. Rahvapärimusest on meieni jõudndu teadmine, et : "maa-aluste vastu aitab see, kui võetakse kolmest kohast linnurohtu ja selle rohuga vaujtakse kolm korda haiged kohta, kusjuures öeldakse kolm korda: "Maaisand, Maaemand, antke selle inimese tervis kätte," nimetades selle inimese nime. Peale vajutust viiakse need rohud tagasi senna sama kohta, kust nood olid võetud"
3. Harilik/aed/noollehine  malts. Päritolult meie mandrilt aga levinud Ameerikasse. Aedmaltsa on Vahemeremaades isegi kultiveeritud enne kui kasutusele võeti spinat. Inglise keeles kutsutaksegi mägispinatiks.  Maltsadest soovitatakse keeta suppi ja teha salatit ning soovitatakse näiteks:
Kui sõrme satub pind, tuleb võtta maltsaleht, hõõruda seda käte vahel, kuni mahl hakkab välja voolama – see aitab pinnul välja tulla.  Käheda hääle või rögaga köha vastu soovitatakse juua värsketest maltsalehtedest keedetud teed.
4. Tähk-rebashein. Sellest karvasest sai juba kirjutatud. Lisada võib, et ta toodab kohutavalt palju seemneid, seetõttu on väga kiire levima ja raske tõrjuda.
5. Must maavits. Euraasiast pärit, kuid levinud ka Ameerikasse. Mustad marjad on väga mürgised. Mujal maailma ssöödavat näljaga. Ta on kartuli lähedane sugulane ja seetõttu peidab end edukalt kartulite all. Valged õied on nagu tillukesed kartuliõied.
Kaja
 

No comments:

Post a Comment