Wednesday, September 1, 2010

Suvelõpukingitus Metsküla koolile

Matsalu Suve sündmusteseeria lõppes piduliku muinastulede öö lõkkega, Keemu sadamas laulsid Jaan Sööt ja Tõun, lisaks muinaslõkkele süüdati ka juulis valmistatud heinaskulptuurid. Kontsert sai kaunis, rahvast oli rohkesti ning muinastuli põles öö läbi. Täname ka taevataati, kes vihma seekord mujale saatis. Matsalu Külaselts tänab ka Kultuurkapitali, Hasartmängumaksu Nõukogu ja Lihula vallavalitsust, kelle toetusel Matsalu 2010. aasta suveüritused toimusid.

Pilte, kuidas Flamingost sai Fööniks, näeb Madise galeriist või Facebooki vastavalt lehelt, seal leiduvate linkide ja fotode abil saab meelde tuletada ka heinaskulptuuride päeva meeleolukat kontserti või vaadata jaanipäevaseid ülesvõtteid. Suvi sai pikk ja sündmusterohke. Talvel on, mida meenutada.

Suurima Matsalu Suve ettevõtmise - loodus-loovuslaagri - õpetajad ja korraldajad aga täitsid tarkusepäeval, 1. septembril veel ühe suvise lubaduse. Nimelt jättis Metsküla Algkool, kus laager toimus, laagri õpetajatele ja lapsevanematele nii sügava mulje, et otsustati koolile täitsa oma kannel kinkida. Raha selleks otstarbeks hakati koguma juba loodus-loovuslaagri lõppkontserdil, lisa annetasid ka järgmised Metskülas laagrit pidanud külalised, Matsalu külaseltsi liikmed ning muinastulede öö kontserdipublik. 6-keelse väikekandle valmistas Raivo Sildoja, kes ise ka loodus-loovuslaagris pilliõpetajaks oli. Jah tõesti, Raivo on ka tuntud pillimeister, nii et järgmise laagri programmi võib, kui soovijaid leidub, lisada ka pillivalmistamise õpitoa. Siiski pole Metsküla koolile kingitud kannel niisama õpitubaliste käeharjutus, vaid ehtne meistri pill - koos kindla koti, häälestusvõtme ja varukeeltega. Kes soovib ise veenduda, peab Metsküla Algkooli tegemistel silma peal hoidma - kindlasti kuuleb seda pilli järgmistel kooli kontsertidel. Seda enam, et Metsküla kooli õpilased Svea ja Eliise osalesid suvises laagris ning said sarnasel kandlel ka esimesed lood selgeks.

Täna toimetasime Matsalu Külaseltsi poolt kandle kohale ja andsime Metsküla kooli juhatajale üle, lisaks ka kandleõpiku, noodikogu ning laagris õpetajateks olnud Elo, Krista ja Raivo poolt salvestatud plaadi, millelt hea pärimusmuusika pillilugusid õppida. Ülle, kes ka samuti lastelaagris õpetajaks oli, tõestas, et kannel on päris ehtne muusikariist, mitte lihtsalt mänguasi ja mängis kogunenud õpilastele ja nende vanematele sealtsamast plaadilt pärit loo "Väike Seltsike".

No comments:

Post a Comment