Saturday, August 25, 2012

KOHTUME ÕHTUL KEEMU KÜLAVAINUL!

Hommik on lootusrikas, ehk peab õhtuni ilusat ilma!

Peale lõkke süütamist - kaunimad laulud Eestimaa merest Pärnu ja Viljandi pillimeestelt-naistelt!


Muinastulede öö loits:„Põle Muinastuli, põle! Põle puhtamale Läänemerele. Põle selle elujõulistele rannaküladele ja saartele. Põle Läänemere kultuuri mineviku ja tuleviku rikkusele. Põle ajaloolisele ühtekuuluvusele ning vastutusele Läänemere tuleviku eest!“

Taustast
Muinastulede öö on kaasaegne traditsioon, mil süüdatakse augusti viimasel laupäeval kell pool kümme õhtul rannakülades ja sadamates lõkked.


Muistsete märgutulede taaselustamise algatas Turumaa Kultuurinõukogu ja 1992. aastal süüdati Soomes esimesed muinastuled. Augustikuu viimasel laupäeval liigub Muinastulede kett üle Põhjalahe Ahvenamaa kaudu Rootsi, lõkkeid süüdatakse Läti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Taani randades, Eestis Läänemere ääres ja ka sisemaal.

Vanimad kirjalikud andmed tuledega teadete edastamisest pärinevad viikingiajast. Siis toimis Rootsi ja Soome ranniku laevateede ääres ühtne, ulgumerelt kuni sisemaani ulatuv valvesüsteem, meremeestele tee näitamiseks ohutusse sadamasse või randa. Märgutulesid kasutati ka hoiatuste ja muude sõnumite edastamiseks.

Kaasaegsed muinastuled propageerivad ühtsust Läänemere ranna- ja maarahva seas, sooviga edendada maaelu, säilitada kultuuripärandit, arendada eri maapiirkondade omavahelist läbikäimist ja koostööd. Tuled süüdatakse ka nende mälestuseks, kes igaveseks merele jäänud.

Muinastuledeks nimetatakse neid kaasajal, varem kutsuti rannatulesid iila tuledeks (sõnast hiilgama). On kasutatud ka sõna iide. Pimedatel õhtutel pandi merelt tulijatele - märgiks lautrikohtadest või sadamatest - randa väikesed lõkked, hilisematel aegadel  laternad. Laternasüütamine oli kohaliku valvuri ülesanne.

Muinastuled on Eesti mõnes rannakülas süüdatud üheksakümnendate keskpaigast alates. Aastal 2009 muutus üritus esimest korda üle-eestiliseks, kui Mereblog kutsus inimesi mere ääres tuld tegema. 
Keemus oleme lõket põletanud vähemalt kümmekond korda, neist kolmel viimasel aastal rikastab muinastuld heinaskulptuuride tulevärk ja peo lõpetab pillimäng!



No comments:

Post a Comment