Thursday, March 19, 2015

LUIGED!

Luiged on vallutanud kogu lahe ja luigelaat on uhke! Eriti õhtuti on justkui häälelained üle Matsalu küla lainetamas: alguses alustab üks või mõned haleda joiguga ja siis ühinevad kõlava kluuga aina rohkem ja rohkem linde  ja siis äkki jääb jälle vaiksemaks kuni viimased haledad hüüded kostavad ja kohati võib jääda täitsa vaikseks kuni jälle esimesed alustavad. 
Päeval on nad rohkem pead vee all ja söövad lahes kasvavaid taimi (veealused  penikeele karjamaad on neile tähtsad!) ning kogu aeg ei jõua laulda. 
Siin praegu toituvad väikeluiged valmistuvad pikaks lennuks. Väikeluiged  pesitsevad tundras Põhja-Uuralist lääne pool. Väikeluige põhiline pesitsusala asub Malozemelskaja tundras, Kolokolkovo lahe ääres ning Russki Zavoroti poolsaarel. Bolshezemelskaja tundras on väikeluik levinud Bolvanskaja ja Khaopudyrskaja lahe ääres ning poolsaarel nimega Medynski Zavorot. Väikeluige pesitsusaladena on veel tuntud Jugorski poolsaar, Vaigatsi ja Kolgujevi saar ning Gusinaja Zemlja poolsaar, Novaja Zemlja lääneosas. Laululuiged nii kaugele ei lähe.
Kust nad aga meile tulevad?
Tähtsamad talvitusalad asuvad Lääne-Euroopas, ida poolt alustades – Taani, Saksamaa, Holland, Belgia, Prantsusmaa, Suur-Britannia ja Iirimaa. 
Kaja

No comments:

Post a Comment